Els expedients sancionadors per discriminació gairebé es tripliquen en un any a Catalunya, la majoria per racisme
Les denúncies a l'Oficina d'Igualtat de Tracte i No-Discriminació de la Generalitat estan creixent any a any

ACN
Barcelona-
Els expedients sancionadors oberts per l'Oficina d'Igualtat de Tracte i No-Discriminació (OITND) de la Generalitat s'han disparat un 183% en un any, segons les dades a les quals ha tingut accés l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Concretament, van passar de 18 procediments el 2023 a 51 el 2024, gairebé el triple. La majoria d'aquests casos deriven de denúncies per racisme.
En declaracions a l'ACN, la directora general de Drets Humans del Govern, Noa Monràs, valora que la feina de "sensibilització" faci que més ciutadans denunciïn discriminacions. Assenyala diversos fronts en què ja treballen, com el Pacte Nacional contra els Discursos d’Odi o les formacions específiques a càrrecs de l’administració, que volen que siguin “punta de llança”.
L'Oficina d'Igualtat de Tracte i No-Discriminació, vinculada al Departament d'Igualtat i Feminisme, va posar-se en marxa el 2022. Des d'aleshores, ha obert un total de 71 d'expedients sancionadors, que representen al voltant del 9% de les denúncies rebudes. Aquests procediments incoats han anat augmentant any rere any, amb dos expedients el 2022, 18 expedients el 2023 i 51 expedients el 2024.
Pel que fa a la tipologia de casos, 45 dels 61 sobre els quals es té informació tenen a veure amb el racisme, una xifra que representa el 62,3% dels casos. Els segueixen l'LGTBI-fòbia, amb 15 expedients (24,6%); el capacitisme, amb sis expedients (9,8%), i el sexe i l'aspecte físic, amb un expedient cadascun (3,2%). De 10 expedients incoats el 2024 encara no se'n té el detall.
De tots els procediments oberts, només 20 han acabat amb la imposició de multes, que han anat dels 300 euros en els casos d’infraccions lleus fins a 10.001 o 20.000 euros en casos d’infraccions greus. De la resta de procediments iniciats per l'OITND, 29 han estat arxivats per diversos motius, com la prescripció de la infracció, la caducitat del procediment o perquè la part presumptament infractora demostra durant les al·legacions que no n'és responsable. La resta d’expedients continuen actius, a l'espera de resoldre's administrativament o per la via penal.
Fonts del Departament d'Igualtat assenyalen que la tendència creixent d’expedients està vinculada amb la col·laboració amb els Mossos d'Esquadra i les policies locals. La prova continua sent un dels principals obstacles a l'hora d'incoar procediments sancionadors. No obstant això, remarquen que totes les víctimes són ateses per un equip d'atenció de l'Oficina, independentment del recorregut jurídic de la denúncia.
Entre els expedients sancionadors incoats per l'Oficina d'Igualtat de Tracte i No Discriminació n'hi ha a representants polítics i càrrecs electes. L'any passat, l'òrgan va multar amb 10.001 euros la diputada, alcaldessa de Ripoll i líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, per declaracions islamòfobes. El passat gener, l'OITND també va iniciar un procediment contra el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, per un missatge racista a X.
Increment del 24% de les denúncies
Des de la posada en marxa el 2022 fins al 31 de desembre del 2024, l'Oficina d'Igualtat de Tracte i No-Discriminació ha rebut un total de 759 denúncies de ciutadans per diverses discriminacions. Aquestes denúncies han anat augmentant progressivament: 127 el 2022, 282 el 2023 i 350 el 2024. L'increment en l'últim any ha estat del 24,1%.
Pel que fa als principals eixos de discriminació, d'acord amb l'històric de les denúncies rebudes, sobresurten els 277 casos de racisme i xenofòbia (36,5%), els 125 d'LGBTI-fòbia (16,5%), els 121 de gènere i sexe (15,9%) i els 89 de capacitisme (11,7%). L'Oficina també ha rebut 29 denúncies per condició social o econòmica, 23 per llengua i 18 per alteracions de la salut. En canvi, les 8 denúncies per discriminació per opinió política representen l'1% del total.
El 23,3% de les denúncies encara es troben obertes, a l'espera del seu recorregut. El 12,6% s'han derivat a l'òrgan que ha de sancionar amb caràcter preferent. El 64,1% s'han arxivat per diversos motius, ja sigui perquè no s'ha pogut provar la discriminació, perquè no s'ha pogut identificar la part infractora o per la manca de proves.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.