Entitats i sindicats engeguen una plataforma en defensa de l'escola pública i contra tancar grups
La Pública, l'Escola de Tothom reclama una reunió amb Educació, a qui acusen de "contraprogramar" el sistema públic en tancar més grups que a la concertada. Anuncia una mobilització pel 29 de març

Públic
Barcelona--Actualitzat a
Diverses entitats educatives, de la societat civil i sindicats han impulsat la Plataforma La Pública, l'Escola de Tothom, que compta actualment amb 22 organitzacions adherides. La principal reclamació del moviment és la defensa de l'escola pública, de bressol a universitat, així com enfortir aquest sistema contra les desigualtats. Entre els integrants hi ha l'aFFaC, CCOO, USTEC, la Fundació Bofill, Rosa Sensat, el SEPC, la PAH, Dignitat 0-3 o el Sindicat de Llogateres.
La iniciativa vol ser interlocutor amb el Departament d'Educació i Formació Professional. La primera exigència al Govern és que faci un pas enrere en el tancament de grups a la pública anunciat pel curs vinent, que asseguren en comportarà tancar-ne 111. Per això, els impulsors han reclamat una reunió "urgent" amb Educació, a qui han acusat de "contraprogramar" el sistema públic tancant més grups que a la concertada. I han anunciat una mobilització pel dissabte 29 de març.
La plataforma s'ha presentat públicament aquest dimarts a l'Escola Drassanes de Barcelona. La presidenta de l'aFFaC, Lidón Gasull, ha explicat que aquesta neix amb l'objectiu de donar una resposta "unitària i clara" a la situació actual. "És una decisió política", ha dit Gasull en referència al tancaments de grups a la pública. La representant ha criticat que, en canvi, no es doni aquesta reducció de grups a l'escola concertada.
El president de l'aFFaC, Jordi de Carreras, ha acusat el Govern de "contraprogramar" el sistema públic, considerant que anunciant el tancament de grups a la pública "s'empeny" les famílies cap a la concertada. Els dos creuen que, si Educació ja acaba històricament ampliant l'oferta inicial per cobrir la demanda, això es podria fer d'entrada no tancant aquests grups a la pública. I han criticat que l'escola concertada surti cada any amb l'oferta inicial completa, amb grups que "sistemàticament no omplen", el que contribueix a la sobreoferta i a la segregació.
D'altra banda, la Plataforma demana que es faci una planificació educativa a 10 anys vista i que es tanquin aquells concerts que no responen a la seva funció principal: "complementar el sistema públic allà". A més, han apuntat que el curs 2026-2027 s'han de renovar els concerts, i que suposa una "oportunitat històrica per endreçar" el sistema. La proposta de la Plataforma és ampliar l'escola pública i anar tancant concerts educatius.
Aplicar la inclusiva i esponjar l'ESO
La Plataforma també demana mantenir grups tot i la davallada de la natalitat, per poder aplicar realment l'escola inclusiva als centres i fer front al "col·lapse" a l'ESO. "Molts dels centres estan amb ràtios per sobre del legalment establert", ha alertat Gasull. A un dia de l'inici de la preinscripció escolar, criden a les famílies pel sistema públic per donar resposta a les desigualtats estructurals i fer front a "l'onada reaccionària".
Primera mobilització
Com a primera acció, la plataforma ha organitzat el 29 de març una marxa des del Parc de l'Estació del Nord fins al Parlament, on farà una acció simbòlica per reivindicar l'educació pública. Amb aquesta acció volen enviar un primer missatge al Govern: si no veuen cap resposta, es plantegen altres mesures de protesta.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.