Puigdemont celebra l'acord sobre immigració i assegura que "s'ha reduït" la desconfiança cap al PSOE
Defensa que la cessió integral de competències a la Generalitat garantirà "el futur de la identitat nacional" i "el progrés de Catalunya"

Barcelona-
Junts ha celebrat aquest dimarts haver tancat l'acord amb el PSOE que permet delegar al Govern les competències integrals en immigració a Catalunya, demostrant, així, que la decisió de "confiar" en el mediador internacional i de retirar la qüestió de confiança "no va ser errònia". "Volem que la Generalitat disposi de les eines per fer front a aquest repte. Sense immigració no hi ha progrés, però sense integració, no hi ha nació. Ens interessen totes dues coses, que no es podien garantir amb el model que hi havia fins ara", ha argumentat telemàticament Carles Puigdemont en la roda de premsa convocada a la seu de Junts a Barcelona.
Segons el president de Junts, després de l'acord, la manca de confiança del seu partit cap al PSOE "s'ha reduït una mica". Si el Congrés aprova la proposició de llei orgànica que ambdues formacions han registrat —necessita el vot favorable de la majoria absoluta de la cambra—, Catalunya gestionarà una qüestió que normalment recau en els estats i que, segons Puigdemont, permetrà fer front a dos riscos. D'una banda, a "l'amenaça de la violència i la radicalització religiosa" i, de l'altra, als discursos xenòfobs. "No podem assegurar el progrés social i econòmic i el futur de la nostra identitat nacional basada en els valors de la catalanitat si no hi ha canvis", ha afegit.
El PSOE i Junts van acordar la fórmula de la llei orgànica el gener del 2024, després d'una jornada frenètica en què Junts va intercanviar les competències per la seva abstenció en la votació de diversos decrets que volia aprovar el Govern de Sánchez. Aquest matí, però, s'han concretat finalment els termes de la llei orgànica a partir de l'article 150.2 de la Constitució.
Segons ha explicat la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, totes dues formacions han acordat que els Mossos d'Esquadra estaran presents a la frontera, en una gestió coordinada del control migratori amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Els tres cossos també compartiran la seguretat de ports, aeroports i zones crítiques de cooperació. "Els Mossos faran un salt qualitatiu en la gestió de les màfies que realitzen tràfic de persones", ha explicat Nogueras. Per aconseguir-ho, es preveu la incorporació de 1.800 nous agents a la policia catalana.
Un altre acord significatiu és la configuració de la Generalitat com a "finestreta única" per a les autoritzacions de llarga durada, residència temporal i expedició dels documents d'identitat per a estrangers (NIE). "La Generalitat podrà tramitar, concedir, renovar i extingir tots els permisos", ha concretat Nogueras. Pel que fa als contractes de treball per a estrangers, el Govern té fins ara "una capacitat d'intervenció limitada", però, si la llei entra en vigor, es podran fer contractacions d'origen.
D'altra banda, la Generalitat també gestionarà íntegrament els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) de Catalunya i s'encarregarà de les devolucions que no requereixin expedient. Les que sí que el requereixin, en canvi, "es resoldran i executaran a partir de la proposta d'expulsió formulada per la Generalitat, prèvia valoració dels criteris orientatius que estableixi la Junta de Seguretat de Catalunya", segons diu l'acord.
"Ara es podran reconèixer drets i exigir deures", ha advertit Nogueras, que també ha recordat que el Govern estatal s'ha compromès a traspassar els "recursos tècnics, humans i econòmics" per completar amb èxit la delegació de competències. "Les xifres són clares i no podem ignorar el risc de desbordament dels serveis públics. És una feina que implica la Generalitat i els ajuntaments", ha admès Puigdemont.
Junts ha aconseguit el seu objectiu d'acordar la proposta dun "model propi" de gestió de la immigració i d'una "posició determinant" de les institucions catalanes "en el marc de la legislació internacional europea i de l'Estat espanyol". Ara bé, el que sembla ser el final d'un llarg camí es pot paralitzar si la llei no obté el suport majoritari dels grups parlamentaris al Congrés.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.