Puigdemont dinamita quasi tots els ponts amb Sánchez i deixa la legislatura congelada
Junts no tanca la porta a la reconducció de la tensa situació generada amb la qüestió de confiança, però adverteix que la suspensió de negociacions sectorials es un toc d'atenció clar al Govern espanyol que pot desembocar, en unes setmanes, en el trencament definitiu de relacions i l'exigència d'eleccions avançades
Barcelona / Madrid-
El desafiament plantejat per Junts al Govern espanyol, amb la proposició no de llei sobre la qüestió de confiança de Pedro Sánchez, ha pujat diversos graus de tensió aquest divendres amb la suspensió de les negociacions sectorials entre el grup parlamentari que lidera Míriam Nogueras al Congrés dels Diputats i l'Executiu del PSOE i Sumar. Es podria dir que els ponts entre ambdues parts estan dinamitats, encara que no tots. Es mantindrà la interlocució per mirar de reconduir la crisis oberta amb negociacions com la del traspàs de les competències en immigració. I, de moment, també continua activa la taula de negociació internacional a Ginebra perquè el mediador pugui certificar el nivell de compliment o incompliment dels acords d'investidura signats a Brussel·les el 2023. Però els telèfons deixaran de funcionar per qualsevol altre tema i per tant la legislatura queda congelada.
El president de Junts, Carles Puigdemont, ha estat molt taxatiu: "Suspenem les negociacions sectorials perquè no es jugui amb el calendari. El PSOE no ha recuperat la nostra confiança". Puigdemont feia referència al nou ajornament sobre l'admissió a tràmit de la proposició no de llei de Junts que insta a Pedro Sánchez a sotmetre's a una qüestió de confiança. "Junts no aprovarà absolutament cap iniciativa del Govern espanyol perquè no negociarem res fins que no es resolgui el conflicte actual", apunten fonts de la direcció de Junts.
Suspensió no és trencament
La gran incògnita en aquest afer, determinant per l'estabilitat política a l'Estat espanyol, és saber a què s'enfronta realment el Govern de Pedro Sánchez i com pot reconduir-ho. S'ha posat el focus en la iniciativa parlamentària de Junts per la qüestió de confiança, però fonts d'aquest partit aclareixen que "la proposició és un instrument per evidenciar que Sánchez ha perdut la nostra confiança i que per tant no compta amb la majoria que el va investir". "No es tracta ni d'anar ajornant el tema, ni de donar-li curs però després no actuar en conseqüència, sinó de recuperar la confiança, i per això cal complir els acords", afegeixen.
En aquest sentit les fonts consultades al partit de Puigdemont posen l'èmfasi en la paraula "suspensió" i el caire temporal que incorpora. Amb aquesta definició Junts estaria deixant la porta oberta a una reconducció de les relacions, ja que fonts de la direcció indiquen que si dijous s'hagués vetat la proposició de Junts el que estava preparat era anunciar el "trencament de les relacions amb el PSOE". També ho llegeixen així els socialistes i no se'ls nota gaire preocupació en privat, de moment, respecte a la situació. "No és el mateix suspendre que trencar", destaquen fonts socialistes. El ministre de Presidència i Justícia, Fèlix Bolaños, ha al·legat davant els mitjans, en defensa del paper del Govern, que hi ha alguns acords amb Junts que ja estan al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Altres estan "en vies de materialitzar-se" i altres continuen en negociació. "Som capaços d'asseure'ns i superar qualsevol discrepància. Ho farem amb Junts i amb qualsevol altra força", reitera Bolaños.
Bolaños: Som capaços d'asseure'ns i superar qualsevol discrepància. Ho farem amb Junts i amb qualsevol altra força
Ara bé, les fonts de Junts indiquen que la suspensió de negociacions sectorials es un toc d'atenció clar al Govern espanyol que pot desembocar en unes poques setmanes en el trencament definitiu de relacions, i l'exigència d'eleccions avançades a l'Estat. El termini que tindria fixat Junts damunt la taula seria el primer ple que se celebri al Congrés. Si la Mesa no dona via lliure a la proposició de la qüestió de confiança, Junts podria decretar la ruptura definitiva. "No tolerarem un tercer ajornament", asseguren. De moment, el fet que el Congrés encara no hagi obert el nou període de sessions, després de les vacances nadalenques, permet guanyar temps perquè tampoc es podria discutir la proposició a l'hemicicle, i de pas esmorteeix els efectes de la suspensió de negociacions ja que l'activitat parlamentària resta aturada.
Junts es prepara per unes eleccions avançades i Bolaños rebaixa la tensió
L'amenaça de trencament definitiu està sobre la taula de Junts, però exclou la moció de censura. “Una moció de censura és per buscar un govern alternatiu que ha de generar una mica més de confiança que el PSOE. Creguin que un Govern amb el suport d'un partit polític com és Vox és un pèl difícil d'explicar”, afirma Puigdemont. Ara bé, fonts de la direcció consideren que "la legislatura no tindria cap sentit si el Govern no pot aprovar absolutament res" i afirmen que "nosaltres activarem tots els preparatius que faci falta per afrontar el que vingui, també unes eleccions generals avançades".
La reacció pública del PSOE, aquest divendres pocs minuts després de les paraules de Carles Puigdemont, ha intentat rebaixar la tensió a través de Félix Bolaños, ministre de Presidència i Justícia. “Complim els acords”, s'ha mostrat contundent. El ministre ha evitat entrar en el xoc amb Junts, una estratègia que ja és recurrent a les files socialistes des que va començar la legislatura. De fet, la resposta oficial de la direcció socialista a Ferraz ha estat també en aquesta línia. “Seguirem amb la discreció que sempre mantenim en les converses. Quan hi hagi un acord, ho comuniquem immediatament, com també hem fet en tots els processos”, van destacar a la cúpula del partit que lidera Pedro Sánchez.
Amb tot, des de la direcció de Junts consideren que el Govern espanyol ha entès que no estem davant d'una simple estratègia de tensionament polític negociador. "No estem fent soroll per poder aconseguir unes determinades coses o altres", diuen. De fet, els postconvergents valoren positivament que el PSOE no forcés el veto a la proposició de Junts, dijous passat, tot i haver assegurat que ho farien. “El PSOE entén que anem de debò i han rectificat. La decisió que havien anunciat de rebutjar la nostra proposta no s'ha produït", assegura Puigdemont.
Com desactivar el conflicte?
L'altre gran pregunta és: què passarà a partir d'ara? Des de Junts es posa la pilota a la teulada del PSOE. "Les raons per les quals vam presentar la proposta al Parlament espanyol estan intactes. No només pel grau insatisfactori dels acords, sinó perquè el que no es pot fer és reconèixer que existeix un conflicte polític i negar-lo quan el mateix partit polític governa a Catalunya", afirma Puigdemont. El president de Junts posa l'accent en l'enfocament que els socialistes fan de les negociacions sobre el conflicte polític, tot i que hi ha altres temes en què "el PSOE sap perfectament què cal fer per desactivar la crisi", afirmen fonts de Junts.
A Junts hi ha molta discreció sobre la negociació amb el PSOE i el conflicte en vigor, però tots els dirigents consultats admeten que hi ha un fort malestar pel discurs dels socialistes sobre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. Retreuen, especialment al president de la Generalitat, Salvador Illa, expressions com "Catalunya ha passat pàgina del procés independentista" o "Catalunya ha recuperat la normalitat política", tot insinuant la inexistència del conflicte. "No es pot fer un discurs de normalitat i de no conflicte quan els acords de Brussel·les per a la investidura de Sánchez es basen en el reconeixement del conflicte polític, i inclouen una negociació a Ginebra amb mediació internacional per a solucionar-lo", retreuen els dirigents de Junts.
Puigdemont: Les raons per les quals vam presentar la proposta al Parlament espanyol estan intactes
Tot afegint que negar el conflicte i les seves conseqüències suposa mentir, i una falta de sensibilitat "quan encara hi ha centenars d'independentistes represaliats judicialment als quals no se'ls aplica la amnistia, amb el president Puigdemont al capdavant". Per tant, un primer deure que posa Junts a Sánchez és fer que el conjunt del socialisme recondueixi la seva posició, i que el PSOE accepti debatre i acordar, de forma pràctica i real, els passos a seguir per a la resolució del conflicte. En què Junts posen com a exigència el reconeixement del dret a l'autodeterminació de Catalunya.
Competències en immigració i català a Europa
Però un dels principals temes que el Govern espanyol ha de resoldre si vol reconduir la relació amb Junts i aixecar la suspensió de negociacions és el tancament del traspàs de competències a la Generalitat en matèria d'immigració. Malgrat que des del PSOE s'envia un missatge d'optimisme en aquesta carpeta assegurant que "la negociació està molt avançada", el cert és que l'acord s'hauria d'haver tancat abans de finalitzar l'any i encara no hi ha res acordat. Fonts de Junts defensen que s'ha de complir amb l'acord que parla de traspàs "integral". "Això vol dir tot el que té a veure amb els fluxos migratoris".
Una demanda que xoca amb les declaracions del Ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, sobre la gestió de l'arribada dels migrants: "El control de les fronteres és competència exclusiva de l'Estat i hi ha línies vermelles que no es poden traspassar" afirma Marlaska. Per la seva part, des de Junts adverteixen que "no ens conformarem amb un traspàs que converteixi a la Generalitat en una gestoria de tramitació de permisos relacionats amb la immigració sota tutela de l'Estat". "El PSOE sap perfectament què vol dir integral per nosaltres", assegura Puigdemont. Caldrà esperar a veure si aquest tema comportarà la primera fumata blanca entre Junts i el PSOE, o el xoc de trens definitiu.
I encara en el tinter queden temes claus com l'oficialitat del català a la Unió Europea. Un acord que prové de la constitució del Congrés i que porta a Puigdemont a retreure que "la Mesa del Congrés té la majoria del PSOE i Sumar que vol vetar la nostra proposició gràcies als nostres vots, per uns acords que no s'han complert". El català a Europa no és un tema que depengui exclusivament del Govern espanyol ja que cal el vistiplau de la resta de països de la UE. Però Junts exigeix una major implicació personal de Pedro Sánchez per negociar-ho. "Quan volen que una socialista sigui vicepresidenta de la Comissió Europea [en referència a Teresa Ribera] bé que posen tota la carn a la graella i negocien fins i tot amb el dimoni, o diguem amb l'extrema dreta", afirma amb ironia un membre de Junts.
L'amnistia política, a l'espera de la judicial
Finalment, Junts també recorda que la llei d'amnistia no ha estat aplicada en multitud de casos a centenars d'independentistes encausats. I tot i que aquest és un tema que depèn dels jutges i està a l'espera de la resolució del Tribunal Constitucional, des de Junts s'apunta a la necessitat que el Govern espanyol apliqui el que denominen "amnistia política". És a dir, el reconeixement a tots els efectes i al més alt nivell de la interlocució dels dirigents represaliats com Carles Puigdemont o Jordi Turull. Tot i que Puigdemont deixa molt clar que "l'acord no està encallat perquè Sánchez no es vulgui reunir amb mi, no cal cap reunió, simplement complir amb els compromisos". Junts també demana a Sánchez una actitud més activa per part del seu Govern per denunciar el que consideren "una evident prevaricació dels jutges que s'han negat a aplicar la llei d'amnistia".
Amb tots aquests ingredients, Pedro Sánchez haurà de trobar la fórmula perquè Junts pugui mostrar al seu electorat que la investidura del president del Govern espanyol té unes contrapartides vàlides. No es pot oblidar que Junts aglutina part de l'independentisme més radicalitzat, gens partidari d'arribar a acords amb cap dels partits estatals. I si bé és cert que al PSOE es mostraven confiats que després del Congrés de Junts es pogués avançar, la realitat és que no ha estat així. El gener se situa, ara sí, com un mes clau per desembussar o no la cruïlla en què es troba la legislatura. A Moncloa prometen no desistir. “Ens arremangarem el que calgui per arribar a acords perquè ho considerem un exercici de responsabilitat amb Espanya. L'alternativa és un Govern que s'inspira en Trump. Tenim mitja Europa virant a la dreta extrema i cal protegir aquest Govern progressista”, assenyalen les fonts consultades. Però tot indica que la tensió entre Junts i el PSOE creix, el temps s'acaba, i la legislatura penja d'un fil.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.