S'aprova la moció de censura de les esquerres contra Junts a Vilassar de Mar i Babord tindrà l'alcaldia
La proposta ha tirat endavant amb els vots de la confluència entre CUP i Comuns, ERC i els tres regidors del PSC, que han estat expulsats cautelarment del partit. Elena López serà la nova alcaldessa, en substitució de Laura Martínez

Barcelona-
Elena López ja és la nova alcaldessa de Vilassar de Mar (Maresme), després que hagi tirat endavant la moció de censura contra Laura Martínez, de Junts. D'aquesta manera, per primera vegada el càrrec recau en Babord, la sòlida i inèdita aliança local entre la CUP, els Comuns i independents d'esquerres fundada el 2014.
La moció s'ha aprovat amb els vots dels cinc regidors de Babord, els tres d'ERC i els tres del PSC, de manera que s'ha assolit la majoria absoluta d'onze representants en un ple en què total n'hi ha 21. El suport a la moció, però, ha costat l'expulsió cautelar com a militants dels electes del PSC, segons ha informat aquest mateix dimarts La Vanguardia.
La moció s'havia començat a gestar fa algunes setmanes, després que entre finals de gener i principis de febrer sortissin del govern local tant els regidors d'ERC com els de la plataforma local Estimem Vilassar, de manera que l'executiu de Laura Martínez va perdre la majoria i es va quedar amb l'únic suport del set representants juntaires. Fa tot just dues setmanes, Babord, ERC i PSC van registrar la iniciativa, després de denunciar el "desgovern" i la manca d'acció política de Martínez i el seu equip, que ni tan sols havien pogut aprovat els pressupostos del 2025, malgrat que fins al gener tenia la majoria per fer-ho.
Segons informa l'ACN, durant el seu discurs, la ja nova alcaldessa, Elena López, ha explicat que la moció de censura té una "legitimitat inqüestionable" i ha assegurat que és "l'única sortida possible" per donar resposta a les "necessitats urgents del municipi" davant un govern "debilitat" i amb la seva capacitat d'acció "compromesa". Per la seva banda, Martínez denuncia un "pacte de conveniència" per repartir quotes de poder. El nou govern justament estarà format per les tres formacions que han votat a favor de la moció.
Tot i les tensions entre el PSC local i la federació comarcal del partit, López estava convençuda que la iniciativa tiraria endavant, segons va manifestar a Públic. Fins ara Babord mai havia estat al govern municipal, si bé el 2015 havia donat suport a la investidura de Damià del Clot (ERC), alcalde del municipi fins el 2023. Aquell 2015, Babord va sumar quatre regidors, que van baixar a tres el 2019, per pujar fins als cinc actuals el 2023.
En un moment de dispersió i escissions de les opcions de les esquerres, Babord ha consolidat i enfortit el projecte polític
En un moment de dispersió i escissions de les opcions de les esquerres, Babord ha consolidat i enfortit un projecte polític gestat des de finals de 2013 i que va presentar-se el 2014. Martí Casares, un dels seus fundadors, apuntava a aquest diari que "hem volgut unir en comptes de desunir i hem posat l'accent en allò que ens uneix i no en les discrepàncies", mentre que López reflexionava que una de les claus de la pervivència del moviment ha estat que "sempre hem tingut molt clar que primer som Babord i ningú avantposa mai els interessos de la CUP o els Comuns, sinó els dels veïns".
Pel que fa als representants locals del PSC, hores abans del ple extraordinari d'aquest dimarts, La Vanguardia ha informat que la comissió executiva i la direcció nacional del partit va decidir-ne dilluns l'expulsió preventiva i la suspensió cautelar de militància. El mateix succeeix amb els membres de l'executiva local que havien ratificat el suport a la moció en compliment del mandat de l'assemblea de militants. La raó és que la formació interpreta com una "falta greu" que hagin "tirat pel dret" en la moció sense l'aval ni de la federació comarcal ni de la direcció nacional del PSC.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.