La vaga pel traspàs de Rodalies i les afectacions entre Tarragona i Barcelona accentuen el caos ferroviari
La indignació dels usuaris creix després d'un cap de setmana de retards i cancel·lacions i amb les pròximes aturades anunciades. Malgrat restablir-se el servei ferroviari pel túnel de Roda de Berà després de cinc mesos d'obres, encara hi ha incidències i els regionals no pararan a l’estació de Sant Vicenç fins al maig

Barcelona-
La llum al final del túnel encara no es veu pels usuaris de tren del sud del país. Aquest dilluns s'ha restablert el servei ferroviari pel túnel de Roda de Berà després d'un macrotall per obres que ha durat cinc mesos. Ara bé, la tornada a la "normalitat" és incompleta, ja que Adif no ha completat encara les obres previstes a l'estació de Sant Vicenç de Calders, punt clau per poder fer moltes de les connexions ferroviàries. A això cal sumar el conflicte laboral de Renfe amb els maquinistes, que han convocat una vaga de set dies contra el traspàs.
Fins ara, per arribar a Barcelona, els passatgers de l'R14, R15, R16 R17 i RT2 havien d'anar amb tren fins a Sant Vicenç de Calders i agafar un autobús fins a la capital catalana. Aquesta gimcana ha acabat. Però en comença una altra, ja que els trens regionals (R14, R15, R16 i R17) no podran fer parada a l’estació de Sant Vicenç de Calders fins al 25 de maig. Per arribar a l’estació des del sud, l’autobús continuarà sent l’única alternativa oferta per Renfe, amb un servei per carretera des de Torredembarra (Tarragonès).
A més, les obres a Sant Vicenç també obligaran els usuaris de l’R13 a agafar trens llançadora a l’estació de la Plana- Picamoixons per arribar a aquesta terminal i connectar després amb els serveis de Rodalies.
El principal perjudicat de tot plegat sempre és el mateix: el passatger. La portaveu de la Plataforma Dignitat a les Vies, Anna Gómez, es mostra preocupada per les limitacions de circulació a Sant Vicenç, amb una sola via per donar servei als trens de l’R2 Sud. “Volem que funcionin els trens, però partim d'uns horaris molt ambiciosos -amb connexions cada 30 minuts-, sobretot des de Torredembarra, Tarragona i Altafulla, Reus ha quedat una mica despenjat, i qualsevol desajust en aquesta línia ens afectarà encara més del que ja ens perjudica habitualment. Si hem de confiar que Renfe vagi puntual...", apunta.
Els usuaris que es mouen a la xarxa de trens regionals entre Tarragona i Barcelona, sense fer enllaços, sí que recuperaran el seu itinerari habitual per la costa. Tot i això, Gómez explica que aquest dilluns, el tren de les 6 del matí no ha arribat a Sants fins a les 9:25 hores. Més de tres hores de trajecte. "El tren funciona a tot Europa, per què no funciona aquí? Ja no és només una falta de coordinació o gestió, és desídia", reflexiona Gómez, usuària habitual de tren.
El tren funciona a tot Europa, per què no funciona aquí? Ja no és només una falta de coordinació o gestió, és desídia
Gómez recorda que les obres del tercer carril encara no han acabat. En aquest sentit, s'ha mostrat preocupada per la circulació de cada cop més trens de mercaderies per la línia de la costa entre Tarragona i Barcelona, i que això perjudiqui als trens que transporten pessatgers. Critica que les obres al túnel de Roda de Berà i a la infraestructura del corredor del mediterrani pel litoral tarragoní s’estan fent principalment pels trens de mercaderies.
Daniel Pi, portaveu de la Plataforma pel Transport Públic (PTP), recorda que s'ha acabat el tall, però no les obres. "Per tant, això no és tornar a la normalitat. Els retorns sempre són precipitats, però des de la plataforma creiem que s'hauria d'haver previst millor", ha assenyalat.
Per la seva banda, la consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha demanat "comprensió" als usuaris i ha assumit que hi haurà retards en els primers dies de represa del servei. "Entenem perfectament que es donin aquestes circumstàncies", ha assegurat en referència a les incidències.
Conflicte laboral per traspàs
La indignació dels usuaris s'ha accentuat després d'un cap de setmana amb desenes de retards i cancel·lacions. Durant tot el cap de setmana no han circulat trens per l'estació de Sant Vicenç de Calders per les obres de renovació de la zona. En total, es van suprimir 106 trens a la xarxa ferroviària i durant tot el dissabte hi van haver retards generalitzats d'uns 30 minuts a les línies R2 Sud i R4. També es va suspendre el reforç que s'havia programat entre Sitges i Barcelona previst per la nit de Carnaval.
La imatge d'andanes plenes s'ha repetit al llarg de tot el cap de setmana i aquest dilluns. Malgrat que teòricament la freqüència de pas de trens havia de ser cada vint minuts, en diverses ocasions els usuaris van haver d'esperar més de dues hores per veure arribar el comboi a l'estació.
Renfe va atribuir les afectacions a un problema de "conflictivitat laboral" amb el sindicat de maquinistes arran del futur traspàs de Rodalies, mentre que el Sindicat Espanyol de Maquinistes Ferroviaris (Semaf) va parlar d'un "error de coordinació" entre Renfe, Adif i la Generalitat.
Aquest dilluns, els sindicats de maquinistes han convocat una vaga de set dies pel traspàs de Rodalies, concretament contra la creació d’una empresa mixta entre el Govern espanyol i la Generalitat de Catalunya per gestionar el servei. Seran els dies 17, 19, 24, 26 i 28 de març i l'1 i el 3 d'abril.
Els maquinistes volen seguir depenent del Ministeri de Transports del Govern espanyol. Estan preocupats per la situació en la qual queden els treballadors amb la creació d'un nou operador i consideren que és una vulneració de l'acord de "desconvocatòria de vaga del 2023".
Pros i contres del traspàs
Des de les plataformes d'usuaris valoren positivament el traspàs. Pi opina que l'empresa mixta és una "magnífica solució" perquè en formaran part les dues administracions: "No hi haurà ni bons ni dolents". També és positiu perquè hi haurà "una certa estabilització de la plantilla".
Ara bé, a la PTP els preocupa la titularitat de la infraestructura: "Segons com es faci aquest canvi de titularitat ens trobarem amb problemes després per operar la xarxa. Perquè titularitats diferents pot representar que els sistemes no siguin interoperables, és a dir, que un maquinista estigui habilitat per anar per un tros i no pugui anar per l'altre, o que un tren depengui d'un centre de control, però després a partir d'un punt depengui d'un altre, i que això ho compliqui tot", comenta Pi.
L'empresa mixta és una magnífica solució, perquè en formaran part les dues administracions i no hi haurà ni bons ni dolents
La PTP aposta per un canvi d’administrador ferroviari. "Si el problema és Adif, potser s'hauria de plantejar un canvi d’administrador ferroviari i no modificar res. No és cap bogeria, el tram entre Figueres i Perpinyà el fa un administrador ferroviari diferent. Per tant, potser avançaríem més de pressa canviant el l'administrador, que no si ens dediquem a fer canvis de titularitat però mantenint el mateix administrador ferroviari", reivindica.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.