Vuit formacions naturals espectaculars de Catalunya
Des de coves llegendàries fins a avencs únics, són indrets que no us deixaran indiferents

Barcelona-
Cales, boscos, coves subterrànies, congostos, avencs... Catalunya és plena de joies formades per la força de la naturalesa, de racons diversos i de paisatges inquietants. El país té formacions geològiques espectaculars a la superfície i a sota terra, a la costa i a la muntanya. Algunes són de fàcil accés, d'altres requereixen una excursió. Sigui com sigui, valen la pena. Us en proposem vuit formacions naturals espectaculars de Catalunya.
Congost de Mont-rebei
Es tracta d'un paratge que forma part de la Reserva Natural Parcial de la Noguera Ribagorçana-Mont Rebei, al Pallars Jussà. Té una extensió d'unes 600 hectàrees, fou adquirit per la Fundació Catalunya Caixa el 1999 amb l'objectiu de preservar els seus valors naturals i l'any 2005 fou declarat Refugi de Fauna Salvatge.
Les coves de l'Espluga de Francolí
Una manera d'acostar-nos a un passat prehistòric i a les diverses comunitats humanes que convisqueren en un mateix indret fa milers d'anys són les coves de l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà). A través de les visites guiades, una arqueòloga virtual i un guia ens acompanyaran durant tot el trajecte, en el qual la cova es presentarà en el seu estat més natural i real.
Es tracta d'un recorregut de 600 metres per la cavitat subterrània per conèixer la formació geològica i l'evolució humana. Hi trobem cavitats naturals utilitzades per l'home des del temps del paleolític. El museu s'ubica dins, i serem partícips de la seva historia, tant del descobriment de la cova, com de les activitats que hi realitzaven els humans i dels seus sentiments més intensos.
Castellassa de Can Torres
La Castellassa de Can Torres, al nord de Matadepera (Vallès Oriental), ja és un clàssic. L'enorme monticle, que té forma de camell, s'alça damunt els sots de Matalonga i la Carda, i s'estima que fa uns 45 metres des de la seva base, al coll de l'Elefant.
Cala Taballera
La Costa Brava en general és una altra de les joies naturals de Catalunya. Formada per desenes de cales i platges d'aigües cristal·lines, destaquem la Cala Taballera, ubicada al bell mig del parc natural del Cap de Creus. Feta de pedres i grava, el mar s'enfonsa fins a molt endins de la cala, a cinc quilòmetres del Port de la Selva.
La millor via per arribar a la Cala Taballera és el mar. L'accés en cotxe està prohibit, com a bona part del parc natural del Cap de Creus. També s'hi pot anar a peu. Ara bé, la ruta per arribar-hi és una excursió de dues hores i mitja fent el GR-11.
Les coves de Can Riera
A només 20 minuts de Barcelona, s'amaga un tresor desconegut que et transporta al famós Gran Cañón als Estats Units. Es tracta de les Coves de Can Riera, a Torrelles (Baix Llobregat), més conegudes com les Coves Vermelles. Les formes sinuoses i el recorden molt a les d'Arizona. L'accés no està regulat i el camí per arribar-hi és d'uns cinc quilòmetres a peu, amb pendents irregulars i un últim tram que requereix grimpada per les roques.
En els últims anys, el lloc s'ha massificat i l'incivisme de molts ha acabat degradant les coves. Si hi aneu, feu-ho amb respecte i protegint l'entorn natural.
La Foradada, el millor mirador del Delta
A 684 metres d'altura, a la serra del Montsià, trobem La Foradada, un mirador privilegiat del Delta de l'Ebre. Tal com indica el seu nom, és una roca de grans dimensions foradada que ofereix unes vistes espectaculars de la desembocadura del Delta i de la Punta de la Banya. Veuràs el mar Mediterrani com mai l'has vist, amb els característics camps d'arrossars d'aquesta zona del sud de Catalunya de fons.
S'hi pot arribar caminant des de Sant Carles de la Ràpita, el camí s'agafa al punt quilomètric 1.175 de la carretera N-340. El camí és assequible, la ruta, amb un desnivell de 444 metres, dura una hora i mitja. És recomanable fer-la a l'hivern o a la primavera, ja que a l'estiu fa molta calor.
La cova de les Gralles
Entre les muntanyes de Prades trobem Capafonts, un petit poble de la comarca del Baix Camp de només 112 habitants però que amaga unes formacions naturals espectaculars. És el cas de la Cova de les Gralles, una immensa gruta excavada per l'aigua que crea un espai natural amb una cúpula semiesfèrica situada a més de 50 metres del terra que no et deixarà indiferent.
Cau dels Emboscats
Situat a la serra dels Emprius, a Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental), el cau dels Emboscats ha servit de refugi a fugitius de diverses èpoques, sobretot durant la guerra del Francès. Per accedir-hi haureu d'utilitzar una escala de fusta i grapes de ferro, les quals us permetran escolar-vos per un avenc i arribar a la balma.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.