El caos de Rodalies tensa la relació d'ERC i Junts amb els socialistes i frena l'estabilització de la legislatura
Els recents acords per activar el traspàs ferroviari i la condonació del deute del FLA, o la delegació de competències en immigració, buscaven falcar la resta del mandat, però la crisi dels trens, i la polèmica migratòria, tornen a provocar confrontació i reafirma la dificultat de tenir nous pressupostos

Barcelona-
El Govern espanyol i el de la Generalitat han desenvolupat en els darrers mesos una tasca coordinada d'implementació d'acords, amb Junts i ERC, a gran escala i d'alt voltatge polític. També amb els Comuns com a actor imprescindible en la triangulació de la governabilitat a Catalunya. L'objectiu de l'operació socialista a Madrid i a Barcelona era posar les bases per intentar estabilitzar la legislatura, tant per part de l'Executiu de Pedro Sánchez com del de Salvador Illa. Però amb el que els estrategs socialistes no comptaven era amb l'agreujament de les ja habituals incidències al servei ferroviari català, que ha desembocat en una forta crisi de la infraestructura durant tota la setmana passada, amb derivades polítiques que caldrà estar molt atents a veure com evolucionen.
El PSOE i el PSC, mitjançant els respectius Governs de l'Estat i de la Generalitat, han facilitat la llum verda a temes de gran envergadura que estaven sobre la taula de negociació, posant en marxa el traspàs de Rodalies o activant la condonació de part del deute del Fons de Liquiditat Autonòmica, amb Esquerra Republicana; o amb la delegació de les competències d'immigració a la Generalitat per part de Junts. Amb aquesta ofensiva, Salvador Illa greixava la relació amb els republicans per assegurar els suports necessaris per aprovar les mesures necessàries que li permeti driblar la falta de pressupostos. I Pedro Sánchez desactivava la dura confrontació amb Junts, que havia inclòs fins i tot l'exigència de la qüestió de confiança.
Com ha explicat Público, fins i tot s'ha reobert a Moncloa l'expectativa d'aprovar els pressupostos estatals. Però la crisi dels trens de la setmana passada -i la polèmica sobre la delegació de competències en immigració tampoc ajuda- ha tornat a tensionar les relacions dels Governs espanyol i català amb ERC i Junts, i reafirma la dificultat de tenir nous pressupostos.
Esquerra rebutja aprovar els pressupostos estatals
Si el missatge que han traslladat la darrera setmana des de Moncloa, sobre la negociació per als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), és "seguim treballant i oberts a aprovar-los", les fonts consultades a ERC i a Junts apunten a què la tenacitat pot ser una virtut insuficient per aconseguir aprovar els comptes, i donen per fet que no n'hi haurà de pressupostos. A Catalunya, el PSC ja ha assumit que el rebuig d'ERC a aprovar els pressupostos és inamovible, i en el cas de l'Estat, si existia alguna possibilitat tot apunta que el caos al servei ferroviari de la darrera setmana se la pot haver emportat per davant.
Segons explica a Públic el president d'ERC, Oriol Junqueras, Esquerra no té cap intenció de donar suport als pressupostos estatals del 2025, després d'haver descartat també votar els de la Generalitat. "Hem estat clars, no negociarem els pressupostos amb els socialistes fins que no compleixin amb els acords que tenim establerts. I ha quedat demostrat que el del traspàs de Rodalies a la Generalitat, i també la inversió necessària per afrontar una reforma en profunditat de la infraestructura, és un acord imprescindible que cal complir. No per aprovar uns pressupostos, sinó perquè és l'única manera de solucionar els greus perjudicis que pateixen a diari els centenars de milers d'usuaris catalans de Rodalies i Mitja Distància".
Esquerra no té cap intenció de donar suport als pressupostos estatals del 2025
En aquesta línia carregava durament també el president d'ERC aquest diumenge, en una entrevista a Catalunya Ràdio, exigint dimissions: els responsables de Renfe i Adif "han de plegar si no són capaços de fer bé la seva feina". "Si són incapaços de garantir que els trens funcionin, que vagin a l'hora i que donin el servei que han de donar, haurien de plegar", ha remarcat el dirigent republicà. Junqueras afirma que és una qüestió de "dignitat" i ha dit que "ningú a Catalunya mereix el tracte que el Govern espanyol li dona des de fa temps". ERC ha presentat una petició per celebrar un ple monogràfic sobre les incidències ferroviàries, juntament amb la CUP i els Comuns, i peticions de compareixença d'alts càrrecs al Congrés i al Senat.
Junts torna a tensar la corda després de l'acord migratori
En el cas de Junts, si l'acord per a la delegació de competències en immigració havia despertat esperances de reconduir el vot favorable a uns possibles pressupostos, la crisi ferroviària també ha torpedinat el restabliment d'una relació més amable entre els de Carles Puigdemont i el Govern espanyol. En ple caos ferroviari, l'expresident de la Generalitat i president de Junts ha estat contundent: "Quan denunciem que a Catalunya no s'executen mai les inversions aprovades, i que a Madrid s'executen per sobre, ens quedem sols: el Govern calla, obsessionat a vendre que tot això és 'normalitat'. Serà normalitat espanyola, però per als catalans això és una autèntica vergonya".
Puigdemont: Nosaltres no hem aprovat els pressupostos del Govern espanyol com fan d'altres; per això no els negociarem fins que no paguin el que deuen, perquè les desinversions afecten la vida de la gent
I Puigdemont deixa molt clares les seves intencions sobre els pressupostos generals de l'Estat: "Per això nosaltres no hem aprovat els pressupostos del Govern espanyol com fan d'altres; per això no els negociarem fins que no paguin el que deuen, perquè les desinversions afecten la vida de la gent". Segons fonts de la direcció de Junts, el problema de Rodalies té a veure no només amb una dotació pressupostària insuficient sinó especialment amb la baixa execució del que es pressuposta. "Junts no aprovarà cap pressupost del Govern espanyol si abans no es liquida, d'una forma o d'una altra, el formidable deute inversor de l'Estat", asseguren aquestes fonts, que apunten a una major condonació del deute del FLA com una possible via de pagament a la Generalitat per la baixa execució pressupostària de l'Estat a Catalunya.
El propi portaveu de Junts, Josep Rius, ha avisat avui al Govern espanyol que el partit no pensa negociar els pressupostos generals fins que l'Estat pagui tot el deute que té amb Catalunya en infraestructures, que xifren en 50.000 milions d’euros –la darrera estimació del dèficit d'infraestructures de l'Estat a Catalunya efectuat per la patronal Foment és de prop de 43.000 milions-. Per Rius, “aquesta manca d’inversions és una asfíxia premeditada. El fet que any rere any no es compleixin les inversions previstes està perjudicant a l’economia i a les condicions de vida dels catalans, que són els que pateixen aquest maltractament sistemàtic”. Junts ha demanat la compareixença del president del a Generalitat, Salvador Illa, al Parlament.
El fet que any rere any no es compleixin les inversions previstes està perjudicant a l’economia i a les condicions de vida dels catalans
Tampoc la polèmica entorn a l'acord per a la delegació de competències d'immigració a la Generalitat ajuda a aconseguir la reconstrucció de les relacions entre el Govern espanyol i Junts que es perseguia. Tot i que el principal rebuig ha arribat des de Podem també alguna diputada de Sumar, partit que forma part de l'Executiu estatal, ha amenaçat amb votar-hi en contra. És el cas de la diputada valenciana de Compromís, Àgueda Micó. A Junts es mostren convençuts que la delegació s'aprovarà al Congrés, però mostren el seu malestar per la reacció contrària des de l'esquerra: "Primer, haurien de llegir-se la llei, segon, veurem com expliquen que es posen al costat de Vox per impedir que Catalunya tingui més poder per assumir un fenomen que no ha estat assumit ni controlat per l'Estat espanyol, ni quan ells han estat al Govern", ha assegurat la portaveu Míriam Nogueras en diversos mitjans de comunicació.
Topada entre el Govern d'Illa i ERC pels trens
Pel que fa a la situació de les relacions entre socialistes i republicans a Catalunya –Junts no forma part de la majoria d'investidura en aquest cas-, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha gravat en el frontispici del seu Govern tres conceptes: "governar, acordar i complir els compromisos". Amb aquesta tríada, Illa intenta impulsar un Executiu del PSC que té com a principal amenaça el bloqueig polític a causa de la debilitat parlamentària. Els 42 diputats del PSC van donar als socialistes la victòria electoral, però van quedar lluny de disposar d'una majoria al Parlament que n'asseguri l'estabilitat i la iniciativa del Govern. I si bé, el PSC, ERC i els Comuns van sumar per fer possible la investidura d'Illa, lluny està l'època en què la majoria absoluta aritmètica dels tres partits asseguraven la suma política.
Les conseqüències encara recents del procés independentista, el retorn a la presidència d'ERC d'Oriol Junqueras amb una nova cúpula dels republicans més exigent front als socialistes, i la dura confrontació entre els Comuns d'Ada Colau i els socialistes de Jaume Collboni a la ciutat de Barcelona, introdueixen elements distorsionadors que no faciliten l'entesa del tripartit com fa vint anys. I en el cas dels republicans, ara cal afegir-hi una dura topada arrel del caos ferroviari. Més enllà del desgast que suposa per qualsevol Govern un servei ferroviari amb fortes incidències diàries i la imatge tercermundista de centenars de passatgers caminant per les vies, les declaracions de la consellera de Territori, Sílvia Paneque, també ha encès els ànims a la seu nacional dels republicans, ja que ha traspassat la responsabilitat al Govern anterior d'ERC.
Paneque, en declaracions al programa El Matí de Catalunya Ràdio i en conversa amb Públic va atribuir divendres el caos de Rodalies a l’acumulació de molts anys de "desinversió" a la xarxa, però també ho va vincular a una “certa renúncia dels Governs de la Generalitat anteriors” per posar-se al capdavant del servei. “La titularitat del servei és del Govern i s’ha d’exercir”, va dir Paneque, tot afegint que "jo he d'explicar com m'he trobat la casa", en una clara referència al Govern de Pere Aragonès.
Capella: Quan –Paneque- parla de com s’ha trobat la casa es deu referir a les desinversions de l’Estat i a la manca de compliment de les obligacions amb Rodalies i amb els ciutadans de Catalunya, amb ministres del PSC al capdavant
Fonts de la direcció d'ERC qualifiquen les declaracions de la consellera socialista amb paraules com "indignants" o "vergonyoses". Una indignació que és evident en l'exconsellera de Territori d'ERC, Ester Capella, directament assenyalada per Paneque. L'actual portaveu del grup parlamentari republicà i membre de la nova Executiva de Junqueras, en conversa amb Públic, assegura que "quan –Paneque- parla de com s’ha trobat la casa es deu referir a les desinversions de l’Estat i a la manca de compliment de les obligacions amb Rodalies i amb els ciutadans de Catalunya, amb ministres del PSC al capdavant". L'exconsellera també recorda que el pla d'acció de Rodalies per millorar la infraestructura, que Paneque afirma que s'està desenvolupant, "forma part de l'acord pel traspàs de Rodalies que va aconseguir forçar ERC".
Unes crítiques que també manifesta el portaveu adjunt d'ERC, Isaac Albert, que considera que l'atribució de la responsabilitat al Govern d'Aragonès per part de la socialista Paneque és "fugir d’estudi i no assumir la responsabilitat que correspon". Albert les considera unes "declaracions lamentables" i assegura que “el traspàs està encaminat i en marxa gràcies a ERC, però el mentrestant, el dia a dia, és important i és insuportable”.
Fonts d'Esquerra es mostren molt molestes per la situació a Rodalies i per com el Govern d'Illa l'ha afrontat, i tot i que els republicans ja havien donat totalment per descartada una negociació de pressupostos per enguany amb el PSC, asseguren que el caos de Rodalies, i les acusacions de Paneque, no ajuden a mantenir les mínimes relacions necessàries per donar estabilitat a la legislatura. Una estabilitat del Govern d'Illa que passa per l'aprovació dels decrets de pròrroga pressupostària que inclouen una ampliació de crèdit de 4.000 milions d'euros, que pot fer funcionar la maquinària de la Generalitat sense grans tensions en absència dels nous comptes. Al marge d'altres iniciatives parlamentàries.
Els Comuns se sumen a les crítiques
I tot i que amb menys virulència, el caos ferroviari també ha impactat en la relació entre el PSC i els Comuns, que els socialistes havien intentat greixar també amb acords importants com l'augment de la taxa turística o temes d'habitatge. Els Comuns no s'han quedat al marge de les dures crítiques al Govern: " la prioritat del Govern ha de ser Rodalies i no l'ampliació de l'aeroport, la prioritat ha de ser la xarxa de transport dels ciutadans, i no els turistes", assegura el portaveu del grup parlamentari dels Comuns, David Cid.
Albiach: Si no hi ha capacitat per evitar les incidències, hi ha d'haver assumpció de responsabilitats i un canvi d'equip"
A la nefasta relació que Barcelona en Comú manté amb el PSC a l'Ajuntament de Barcelona que comanda l'alcalde Jaume Collboni, s'afegeix ara la topada pel caos de Rodalies. Per a la presidenta del grup dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, "si no hi ha capacitat per evitar les incidències, hi ha d'haver assumpció de responsabilitats i un canvi d'equip". Amb tot, Albiach es mostra disposada a negociar el seu suport dels Comuns a l'ampliació de crèdit que necessita el Govern per la falta de pressupostos "amb ambició", però adverteix que exigirà el compliment dels compromisos establerts en la investidura de Salvador Illa sobre habitatge.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.