Els ministeris d'Hisenda i Treball acorden que els perceptors de l'SMI no tributin IRPF el 2025
Tots dos departaments han aconseguit un acord després que Yolanda Díaz acusés els de María Jesús Montero de "trencar les negociacions"

Madrid-
Els ministeris d'Hisenda i de Treball han tancat aquest divendres un acord perquè els perceptors del salari mínim interprofessional (SMI) no tributin IRPF durant l'any 2025. Així ho han traslladat fonts de tots dos departaments, després que Yolanda Díaz acusés els de María Jesús Montero d'haver trencat les negociacions.
En concret, segons expliquen aquestes mateixes fonts, el pacte consisteix a introduir una deducció en la quota de l'IRPF que faria que els assalariats que cobren l'SMI o menys no tributin l'IRPF el 2025.
A més, des de Treball asseguren que el pacte inclou que, encara que l'SMI tributi en un futur, més enllà de 2025, sempre es respectarà que els seus perceptors cobrin, com a mínim, el 60% del salari mitjà net, per la qual cosa les pujades d'aquests salaris i la seva tributació sempre hauran d'atendre aquest criteri.
Això suposa que el Ministeri d'Hisenda varia la seva posició inicial, que consistia en la defensa que el salari mínim havia de tributar perquè ja no era un sou de "subsistència" i, per tant, ja no havia de quedar exempt de pagar IRPF.
Quant al Ministeri de Treball, els de Díaz defensaven eximir l'SMI de tributació, però no veien amb bons ulls la proposta de Montero que aquesta exempció es portés a terme només durant 2025, un termini temporal que finalment sí que ha quedat fixat.
Per tant, les persones que cobren el salari mínim (i també les que estan per sota) no pagaran IRPF durant aquest any i percebran de manera íntegra la pujada de 50 euros bruts de l'SMI sense que hi hagi una retenció.
L'acord no s'estén per a 2026 ni es fixa de manera estructural, però el previsible és que a final d'aquest any Treball afronti una nova pujada de l'SMI de la mà del diàleg social. Arribat aquest moment, el Govern haurà de decidir si puja de nou el mínim exempt o si els perceptors d'aquest salari tributen IRPF.
Tot just uns minuts abans que tots dos ministeris anunciessin l'acord, Treball havia acusat Hisenda de "trencar les negociacions" i d'"aixecar-se de la taula" en la nit del dijous. Els dos equips portaven negociant des del dilluns, quan en el Govern de coalició es va decidir canalitzar aquest conflicte per no fer fallida la unitat d'acció de PSOE i de Sumar en el Congrés dels Diputats.
Díaz havia assegurat aquest mateix divendres que havia remès a Hisenda un total de cinc propostes, però que cap havia estat acceptada. La dirigent de Sumar també havia avisat que, si l'SMI tributava IRPF, no es compliria amb la Carta Social Europea i amb l'acord de coalició entre el PSOE i el seu espai polític per situar el salari mínim en el 60% del salari mitjà.
A més de la proposició de llei de Sumar per evitar que l'SMI tributi, també van registrar propostes en el mateix sentit PP i Podemos. Si és el cas, el Ministeri d'Hisenda sí que ha presentat un veto i pràcticament amb total seguretat la Mesa del Congrés el ratificarà aquest mateix divendres.
Montero posa en valor el "diàleg" del Govern
Després de la confirmació de l'acord, Montero ha atès els mitjans de comunicació durant una visita a la Universitat de Granada. "Hem de donar-nos l'enhorabona perquè el Govern amb el diàleg i amb l'esforç acaba sempre arribant a acords. Això només cal valorar-ho per si mateix", ha destacat.
La vicepresidenta primera de l'executiu estatal ha qualificat el pacte com "una bona notícia". Montero ha explicat que la vocació és que el 2026 "continuï pujant" l'SMI i que no hi hagi cap treballador que estigui per sota del 60% del salari mitjà com es va signar en l'acord d'investidura entre PSOE i Sumar. "Ja arribarem a 2026 per a veure en quin volum se situa la quantia del SMI", ha afegit.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.