Este artículo se publicó hace 2 años.

"Un govern sociovergent a Barcelona suposaria esborrar vuit anys de cop"

L'antropòleg Jose Mansilla, amb el llibre 'Los años de la discordia'. Públic

Barcelona-

Publicidad

Tot i que és un concepte que acumula ja dècades de vida, en què consistia el Model Barcelona?

Publicidad

És a dir, en els primers anys del segle XXI.

"Amb el Fòrum ja era bàsicament un model per posar la ciutat al servei dels interessos internacionals"

Aquest procés és el que implica la transformació del Model en la Marca Barcelona, que sí que és una cosa intangible.

La Marca, però, manté un component ideològic, en aquest cas neoliberal, de posar la ciutat al servei de determinats interessos privats, no?

Publicidad

En el llibre apuntes que en aquest procés s'accentua l'ús de l'urbanisme com a eina del capital per convertir la ciutat en un territori del qual extreure'n renda. No deixa de ser un fenomen global.

"L'urbanisme estableix que és el més important per a la ciutat i era disposar-la per continuar el procés d'acumulació de capitals"

Aquesta transformació comença amb l'alcaldia en mans del PSC, en els mandats de Joan Clos i Jordi Hereu, però en l'etapa de Trias s'accentua?

"Trias accentua les polítiques neoliberals per reiniciar el motor econòmic de Barcelona"

En aquell moment podríem dir que es passa d'una col·laboració público-privada que té un lideratge públic a una etapa en què el lideratge és privat i el poder públic va darrere?

"El moll de l'os de la política neoliberal de Trias és posar una catifa vermella perquè els negocis puguin funcionar"

Publicidad

Paral·lelament, no es pot negar l'existència d'un pòsit de resistències permanents a la ciutat i d'una contestació a les polítiques de Trias, que serà clau per explicar el canvi a l'alcaldia i l'arribada de Barcelona en Comú.

Fas un balanç agredolç dels vuit anys d'alcaldia dels Comuns, en el sentit que no s'ha anat prou lluny en les polítiques. Què ha faltat?

"El PSC d'ara és un partit desideologitzat, actua només en funció dels interessos propis i dels de les elits"

Publicidad

Sí que detalles que, com a mínim, aquests vuit anys han servit per trencar les inèrcies dels mandats anteriors i, per exemple, s'ha intentat governar el turisme o hi ha hagut un canvi notable a nivell de mobilitat, en què el cotxe perd protagonisme.

"Si els Comuns no han fet més coses és perquè han tingut certa por a la portada de 'La Vanguardia'"

No s'han atrevit a impugnar del tot el poder?

Publicidad

De cara a les eleccions municipals, veus alguna aliança posterior que permeti aprofundir en aquestes reformes?

Difícilment sumarà els 21 regidors de la majoria absoluta.

Tens una certa sensació de déjà-vu, amb certs debats que tornen quan semblaven superats, com les ampliacions de l'aeroport i el Port o l'aposta per macroprojectes, com la Copa Amèrica de Vela?

"El programa dels sectors conservadors és el de sempre, que els beneficis de la ciutat acabin per canalitzar-se cap a les classes dirigents"

Tenint en compte les limitades competències d'un ajuntament, per on hauria de passar un urbanisme al servei de la gent?

Publicidad

Més enllà de lobbies com el Racc, gairebé ningú qüestiona que la vida en un barri millora quan s'hi implanta una superilla, però des d'alguns sectors es critica que s'hagin aplicat a Poblenou, Sant Antoni o l'Eixample però no en barris més perifèrics.

Estem entrant a una nova etapa en què la necessitat de regular l'habitatge, perquè hi puguin accedir ja no només les classes populars sinó també les mitjanes, i de governar el turisme, per frenar-ne els impactes s'estan convertint en consensos globals que poden beneficiar Barcelona, governi qui hi governi?

"No es pot sembrar la idea de la massificació turística com a exemple de política redistributiva, com fa el PSC" 

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors