Grups ecologistes exigeixen aturar les obres per construir 90 habitatges nous a Llançà
Salvem l'Empordà i SOS Costa Brava demanen a la Comissió d'Urbanisme que freni la urbanització Super Fener. Les parcel·les ocuparan vuit hectàrees de muntanya, a tocar del parc natural de Cap de Creus

Públic
Barcelona-
IAEDEN-Salvem l'Empordà i SOS Costa Brava han reclamat aquest dijous a l'Ajuntament de Llançà (Alt Empordà) que aturi la urbanització que s'està aixecant al sector Super Fener. Les entitats han denunciat que es construiran 90 habitatges que ocuparan vuit hectàrees de muntanya, a tocar del parc natural de Cap de Creus i en terrenys que superen el 20% de pendent.
L'advocat de SOS Costa Brava, Eduard de Ribot, ha criticat que l'Ajuntament ha aprovat el projecte urbanístic malgrat que data del 2013 i que no compta amb una avaluació mediambiental. Per això insten la Comissió d'Urbanisme a frenar les construccions. "La comissió té facultats per actuar quan no es revisen els planejaments ni s'adapten al Pla Director. Que exigeixi a l'ajuntament que deixi de destruir i urbanitzar tot el seu territori", ha dit, sense descartar acabar als tribunals.
I és que les entitats recorden que, a més de Super Fener, també hi ha previst aixecar noves construccions en altres sectors de Llançà com el de Roses-2. Amb tot, les entitats han fet una acció reivindicativa aquest dijous, que ha consistit a omplir la muntanya de taques de sang per mostrar la destrossa i l’alt perjudici que s’està fent als terrenys forestals.
El projecte urbanístic es va aprovar el 2013, però no ha estat fins al gener d'aquest any que l'Ajuntament de Llançà ha donat llum verda a la seva construcció. Les entitats consideren que s'hauria d'haver actualitzat el projecte urbanístic, ja que asseguren que no s'adapta a la legalitat vigent. "És una actuació manifestament irregular, confiem que s'aturi aquest despropòsit", ha afirmat.
"L'ajuntament continua aplicant un planejament obsolet que hauria de revisar i que no ha adaptat ni al Pla Territorial Parcial de les comarques gironines ni al Pla Director Urbanístic", ha denunciat De Ribot. I és que l'advocat ha recordat que el consistori ha tirat endavant aquestes obres basant-se en el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) aprovat el 2002, quan encara no eren obligatòries les avaluacions ambientals.
En aquest sentit, l'advocat col·laborador de Salvem l'Empordà, Josep Ciurana, ha afegit que "la llei estableix que a partir de dotze anys s'ha de fer una revisió del pla i no s'ha fet". A més, creu que l'impacte paisatgístic de la nova urbanització pot ser "considerable" perquè "hi ha previstos murs de contenció de terres de fins a 4 metres d'altura". "La seva proximitat amb el Parc Natural fa impossible la seva adequació paisatgística", ha subratllat.
De fet, els dos lletrats consideren que és "absurd" que l'Ajuntament considerés que aquests terrenys són sòl urbà quan estan situats en el vessant d'una muntanya, no tenen serveis i hi ha terrenys amb un pendent superior al 20%. "Hem de dir prou i hem de canviar la política urbanística i parar de destruir-ho tot", ha insistit De Ribot.
662 habitatges a Lloret
Precisament aquest dimecres, la plataforma SOS Costa Brava i l'entitat SOS Lloret van anunciar que havien presentat al·legacions a la modificació puntual del POUM de Lloret de Mar (Selva). En aquest cas, preveu una urbanització amb 662 habitatges a les muntanyes de Can Sota, amb característiques similars.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.