El Govern espanyol i Junts acorden el repartiment de menors migrats no acompanyats
La formació de Puigdemont sosté que Catalunya només rebrà entre 20 i 30 menors dels que ara estan a les Canàries, i Madrid més de 700. En total, se'n reubicaran uns 4.000

Agències
Barcelona--Actualitzat a
Junts i el Govern espanyol han arribat a un acord sobre el repartiment de menors migrats no acompanyats que es troben a les Canàries. El Consell de Ministres aprovarà aquest mateix dimarts un decret llei que, segons la formació de Puigdemont, "establirà uns criteris justos i equitatius que serveixin tant per resoldre la situació humanitària com per ser més eficaços en la feina d’integració i oportunitats de vida als menors". Entre aquests criteris que determinen el repartiment hi ha el pes poblacional, però també es tindrà en compte l’esforç fet per Catalunya al llarg dels darrers anys.
En concret, segons fonts de la Moncloa consultades per Público, es modificarà la llei d'estrangeria per tal d'articular un mecanisme permanent de reubicació dels menors migrats no acompanyats que arriben a zones tensionades com les Canàries a d'altres autonomies.
Junts sosté que el repartiment "es realitzarà entre aquelles comunitats autònomes que fins ara no han acollit o han fet un esforç molt menor en comparació amb l’esforç que ha realitzat Catalunya". Això, afegeix la formació, vol dir que del total de menors que caldrà distribuir pel conjunt de la península (uns 4.000), "a Catalunya n’arribaran entre 20 i 30 i a Madrid més de 700".
En aquest sentit, els juntaires afirmen que les comunitats autònomes que han estat per sobre de la mitjana de places estructurals que han de tenir –com és el cas de Catalunya– rebran una compensació econòmica adequada. "Només així es garantirà un sistema de repartiment equitatiu i sostenible", afegeixen.
Catalunya, en primer lloc d'acollida
Actualment, Catalunya apareix al primer lloc de zones d'acollida de la llista si es mira el nombre de places del sistema per cada 100.000 habitants. De fet, en té 64, quatre més que el País Basc, que en té 60, i 21 més que les Balears, que completa el podi amb 43 places. Per darrere hi ha Astúries (41), Aragó (36), La Rioja (35) i Canàries (34). Si es tenen en compte les dades del Ministeri de Joventut, la mitjana estatal de places és de 34.
L'acord entre Junts i el Govern espanyol arriba després que al febrer l'executiu assegurés que cap comunitat autònoma quedaria fora del sistema de repartiment i acollida de menors migrants pactat amb les Illes Canàries. Tal com va ressaltar la ministra d'Infància, Sira Rego, ni Catalunya i el País Basc quedarien excloses de la nova fórmula. "Estem posant sobre la taula uns criteris que són els que apliquen des del 2022, criteris territorials, socioeconòmics i anàlisis dels sistemes d'acollida", va dir abans d'apuntar que aquest sistema no deixaria cap comunitat fora.
El plantejament estatal sorgeix del sistema d'acollida conjunta que l'Estat i el govern canari van pactar fa més d'un mes. Aquest, apuntava que es tindria en compte "la situació de partida i l'esforç previ" que ja havien fet els territoris a l'hora de calcular el repartiment arreu d'Espanya dels 4.400 menors no acompanyats arribats a les Canàries i a Ceuta. En aquell moment ja es va detallar que el nou mètode de càlcul tindria en compte factors com la capacitat del sistema d'acollida de la Comunitat Autònoma, la renda o la distribució d'habitants per territori.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.